Radicaal anders. Robbert Bodegraven’s Visionaire denkers over klimaat en rechtvaardigheid

Radicaal anders. Robbert Bodegraven’s Visionaire denkers over klimaat en rechtvaardigheid

Productgroep Waardenwerk 2023 92
3,90
Gratis voor abonnees.

Omschrijving

Soms krijg je een boek in handen dat al enige tijd uit is en waarvan je je afvraagt waarom je er nu pas mee in aanraking komt. Zo verging het mij toen ik ‘Radicaal anders’ van Robbert Bodegraven ter hand nam: waarom kreeg ik dit niet eerder onder ogen? Aan het onderwerp – hoe vinden we onze weg uit de klimaat- en ongelijkheidscrisis – ligt het niet. Dat is in 2023 nog urgenter en relevanter dan in 2021 toen het boek uitkwam.

We weten inmiddels hoe ernstig de klimaatcrisis is, we weten dat onze leefstijl radicaal anders moet, maar toch doen we het niet. Wat is er nodig om het roer om te gooien. Op deze vragen zoekt Bodegraven een antwoord in de gesprekken met twaalf politieke filosofen, economen en actievoerders uit Europa, Amerika, Latijns Amerika, Afrika en Azië. Stuk voor stuk internationaal erkende denkers en actievoerders die ons inspirerende en hoopgevende veranderingsmogelijkheden voorleggen.
Bodegraven, op dit moment directeur van het Humanistisch Verbond, voerde destijds deze gesprekken als directeur van het Wetenschappelijk Bureau van Groen Links. Hij heeft er doelbewust voor gekozen om uitsluitend vrouwen aan het woord te laten. Simpelweg omdat we hen te weinig horen in het publieke en wetenschappelijke debat over klimaat, groeiende ongelijkheid en de zoektocht naar oplossingen. Christine Figueres, (VN hoofdonderhandelaar bij het Klimaatakkoord van Parijs) constateert dat vrouwen geneigd zijn loyaler en meer op de lange termijn te denken, met een beter inzicht in complexiteit en nuances. Een bewezen feit of niet, haar constatering vind ik tekenend voor de inhoud en de sfeer van de gesprekken.

Het voordeel van interviews is dat iemand de essentie van complexe vraagstukken in begrijpelijke taal uitlegt. De keerzijde – het risico op ‘kort door de bocht’ denken- piept af en toe ook op. Maar dat is dan meteen een uitnodiging om je verder te verdiepen in het denken. Daarvoor zijn aan het eind van het boek korte biografieën en suggesties voor verder lezen opgenomen. De vragen die Bodegraven voorlegt zijn inhoudelijk, direct en eenvoudig: een kwaliteit die bijdraagt aan de helderheid van de gesprekken.