Onderwijs als the House of Usher?

Onderwijs als the House of Usher?

Productgroep Humanistiek 2012-5051
Heleen Rippen | 2012
3,90
Gratis voor abonnees.

Omschrijving

Moeten we ons zorgen maken over de school en haar toekomst in deze neoliberale tijd? Volgens de maker van de film Detachment, Tony Kaye, wel.
'Je zou willen dat Detachment gezien wordt door iedereen die iets met onderwijs van doen heeft. En eigenlijk ook door iedereen daarbuiten' stelt recensent Ronald Rovers op de website van de Filmkrant.
We zien acteur Adrien Brody, een knappe kruising tussen Rowan Atkinson en Julian Barnes, als onderwijzer aan het werk op een doorsnee High school in een buitenwijk van New York. Brody, in de film Henry Barthes, laat zich inhuren als interim-leerkracht. Zijn taak is telkens tijdelijk orde op zaken te stellen om daarna bij een volgende High school hetzelfde te doen. Hij hecht zich aan niets of niemand en daarvoor heeft hij zo zijn eigen redenen. We zien een goedwillende, welbespraakte, maar onderkoeld wanhopige leraar. Maar dan zijn klas! Wat je in deze film te zien krijgt aan agressief gedrag en grof geschut van de leerlingen, daar lusten de honden geen brood van. Het eerste half uur ben je non-stop bang dat het tot een handgemeen komt tussen de leerlingen en de docenten, en op een gegeven moment is het ook zover. We zien doorgeslagen pubers met een grote bek, gespeend van enige interesse of ambitie. We zien ouders die bij de directeur schreeuwend hun gelijk komen halen en leerkrachten die op de rand van instorten staan. Dankzij tranquillizers kunnen ze nog net op de been blijven.